Ezért szeretek vonattal utazni

Imádok utazni, bár gondolom ezzel nagyon sokan így vannak. Szeretem a külföldi helyeket, a tengerpartot, ugyanakkor úgy vélem Magyarországon is bőven akad olyan látnivaló, ahová érdemes elmenni, mert maradandó élményt nyújt. Ezért aztán a legtöbbször felváltva utazom, külföldre aztán belföldre, így próbálva meg maximalizálni az élvezeteket. Bár kis hazánk területén belül nem nagyon fordulnak elő nagy távolságok, azért így is előfordul nem egyszer, hogy 2 órát vagy annál is többet kell utazással tölteni. Ha külföldre megy az ember, akkor ez a szám a többszörösére nő, sőt van, amikor már csak napokban lehet számolni az eltelt időt, ameddig egyik helyről elérünk a másikra. Persze ez attól is függ, milyen eszközt veszünk igénybe, milyen járművet használunk utunk során.  Én a vonatot preferálom, aminek több oka is van.

Először is nem áll távol tőlem a vasút, mivel édesapám is a MÁV-nál dolgozik. Ezért aztán még kedvezményt is kapok utazásaimhoz. Ráadásul kényelmesebbnek tartom a vonatot, mint a buszt vagy az autót, mivel simán fel lehet állni, járkálni, és amúgy is több a helye az embernek. Sebességre sem teljesít rosszul, bár nyilván lassabb, mint az autó vagy a repülő. Ettől függetlenül azonban a legfontosabb érv a vonat mellett, hogy összehozza az embereket. Gyakran előfordul ugyanis, hogy idegenekkel kerülünk egy fülkébe, és ritkábban még az is megesik, hogy beszélgetésbe elegyedünk velük. Ez történt velem legutóbb is, amikor is egy bácsi osztotta meg egyik élményét. Az úr már nyugdíjas volt, és a téma onnét indult, hogy segítséget kért a telefonjával kapcsolatban. Ebből aztán következett, hogy el kezdte mesélni, hogy mennyire le van maradva a modern dolgokhoz képest. Például a múltkor is az unokája segítséget kellett kérni, hogy rendelni tudjon a swarovski ékszer webáruházról. Szót szó követtett, míg végül kiderült, hogy az öreg ötvös volt, és mivel jól elbeszélgettünk nem volt ellenemre, hogy meséljen egy kicsit arról, hogy miért is szereti annyira a swarovski ékszereket.

Elmondása szerint ez a kő nem drágakő, hanem ólomkristály, ezért jóval olcsóbb, mintha mondjuk, gyémántot akarnánk vásárolni. Viszont az ólomkristálynak nagyon nagy a fényáteresztő képessége, ezért csillogásban felveszi a versenyt a már említett gyémánttal, ezért is szokták annak helyettesítésére használni. Ráadásul több féle csiszolás is elérhető. Az egyik legismertebb a gyémántcsiszolás, ami során a kőnek kúpos háta lesz. Első sorban ezeket szokták foglalatba rakni és ékszerként eladni. A másik ilyen nagy csoport a lapos swarovskié. Ebben az esetben lapra csiszolják a követ és vasalással vagy ragasztással rögzítik a díszíteni kívánt tárgyhoz, ami ruha vagy más egyéb használati tárgy is lehet. Ha már a csiszolásnál tartunk, azt is megtudtam, hogy rendkívül fontos, hogy hány lapra csiszolnak egy követ, mivel minél többre, annál többször veri majd vissza a fényt az ékszer, így annál csillogóbb lesz az. Ráadásul a lapos kövek formailag is nagyobb választékot nyújtanak. Ezen felül kérhetjük kiegészítőnket színezve is, így nem csak a gyémántot, de akár a zafírt, smaragdot vagy más egyéb drágakövet is könnyen helyettesíthetünk vele.

Kérdésemre partnerem elmondta, hogy átverni is nehéz az embert, ha ilyen ékszerre fáj a foga. A hamisítványokat ugyanis olvasztott üvegből készítik, aminek a fényáteresztő képessége jóval gyengébb, egész pontosan annyival, hogy még egy laikus is meg tudja állapítani, az eredeti és a hamis kövek közötti csillogásbeli különbséget. Így ha nem elég szemkápráztató egy kő, akkor kétszer is gondoljuk meg, hogy biztos eredeti-e, nehogy pofára essünk. Persze a színezett kövek egyébként is veszítenek fényükből, ez ne tévesszen meg minket.

Összességében tehát a swarovski egy relatíve olcsó, ám jó minőségű és kifejezetten mutatós ékszer, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy helyettesítse a drágaköves kiegészítőinket, és még egy vagyont sem veszítünk, ha netán elhagynánk valamelyiket. Ráadásul, mint megtudtuk, akár netről is rendelhetünk ilyet, bár nem árt olyan helyet választani, amit ismerünk, és amiben megbízunk.

A vonatút így társalogva elég hamar eltelt, és még jól is szórakoztam, amellett, hogy ismét tanultam valami újdonságot. Bár összességében ritka, hogy ilyesmi történik, azt el tudom mondani, hogy vonatozás közben már volt hasonló eset, ugyan akkor sem autóban sem a buszon ülve nem nagyon látok esélyt arra, hogy ilyen társalgás alakuljon ki. Repülni meg nem szeretek, szóval számomra , ha utazásról van szó, egyértelműen a legjobb jármű a vonat.