Itthon, vagy külföldön

Mindig nehéz a munkakeresés. Legyen az ember fiatal vagy idős, ha munkát akar, mindig van ami éppen gondot jelent. Manapság már sajnos nem elég az akarat, ha valaki dolgozni szeretne, és tisztességesen eltartani a családját.

Azt gondolom, tényleg nehéz munkát találni. Jobban mondva, nehéz a megfelelő munkát megtalálni. Mert ugye nem elég, ha van ez munka, és hurrá, menjünk is, mert az sem mindegy, hogy mennyiért fogunk dolgozni majd.

Más a nők, és más a férfiak bére. Hiába mondják, hogy nincs nemre való megkülönböztetés, de ugyan abban a munkakörben, akkor miért keres többet egy férfi? Nem egy alkalommal szembesültem ezzel a ténnyel. Az egyik ismerősöm, hölgyről beszélünk, a negyvenes évei közepén jár. Targoncavezetőként dolgozik egy olyan munkahelyen, ahol ezt férfiak is végzik, és mégis máshogy jön ki a bérszámolásuk. ezt soha nem értettem meg. Hiszen nem az számít, hogy valaki hogyan dolgozik, mennyire tisztességesen? Számos ilyen munka van, ahol ez a helyzet. Persze nem mindegy az sem, hogy mennyi időt dolgozunk, mondjuk ugyanazért a pénzért.

Ezek a tényezők miatt döntenek sokan úgy, hogy elmennek külföldre inkább dolgozni. Számos ismerősöm kint dolgozik. Van, aki közelebb, és van aki messzebbre jutott. Van ismerősöm Németországban, Svédországban, de még Új-Zélandon is.

train-650494_1280Azért persze a legnépszerűbbek mégis, az ausztriai munkalehetőségek. Közel van, mégsem mérföldekre, ha valami történik itthon, és sürgősen haza kell jönni, a legtávolabbi pontból is egy nap alatt Magyarországon lehet lenni már autóval.

Persze azok szerencsések, akiknek van autójuk, és azzal tudnak kimenni dolgozni. Így megúszva a cipekedést, a többszöri átszállás fáradalmait.

A barátnőm édesanyja, nem olyan szerencsés, hogy lenne autója, és azzal tudna kimenni dolgozni. Az élet úgy hozta, hogy kénytelen kijárni a megélhetés érdekében. Ami azt jelenti, hogy csak rövid ideig van itthon, de az év nagy részét, szezonokat kint tölt ahhoz, hogy fent tudja tartani magát. Sajnos nem minden család van abban a helyzetben, hogy tud egymásnak segíteni, anyagilag. A barátnőmnek is már családos, egy kisfia van már, és most várják a második babájukat. Nem tudja anyagilag támogatni az édesanyját, de azt hiszem, ez érthető is. De a mai világban ez nagyon kevés családnál van így.

Szóval az ő anyukája vonattal szokott közlekedni. Pár év alatt már rutinosan meg tanult közlekedni. Igaz, az elején nehéz volt kiigazodni az állomásokon és minden németül van írva ugye, azt is meg kellett érteni.

Persze a cipekedés nem lesz könnyebb évről évre. A holmi mindig kell, és a bőrönd is ugyan olyan nehéz. Van ahol nagyon jó a közlekedés, de van olyan vasút állomás, ahol katasztrofális a helyzet. Rengeteg lépcső, se egy lift, vagy pedig egy olyan rész, ahol fel lehetne húzni a bőröndöt. Na már most kérdezem én, ha neked van egy váll táskád, és mondjuk két bőröndöd, ami dög nehéz, hogyan viszed fel a kétszer 20 lépcsőfokon? Mert mondjuk el szeretnél menni mosdóba?

Hát sok esetben borzasztó a közlekedés, de sajnos amíg nem változnak itthon a dolgok, addig biztosan sokan választják a külföldi munkalehetőségeket.

Itthon, vagy külföldön bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Filed under Uncategorized