Soha többet vonatokat!

Gyerekkorom legrosszabb élménye a vonatozás. Nem csak azért, mert undorító, kényelmetlen üléseken, tömött és meleg fülkékben jártam rendszeresen, hanem mert az iskolába is vonattal utaztam. Minden áldott reggel, a fél hetes vonattal mentem, olyan korán, hogy még sötét volt. Mások pedig, akik ott éltek, ahol az iskola is volt, még nagyban aludtak ilyenkor.

A kalauzok kivétel nélkül mind bunkók voltak, az emberek büdösek és hangosan beszélgettek, én pedig álmos voltam, és majd leragadt a szemem. De komolyan, igazi kínzás volt ez egy gyerek számára, főleg mikor már nyolcadikos lettem, és már a lázadós korszakomba értem, egyre nehezebben viseltem el az egész szituációt.

Elég az hozzá, hogy amint elég idős lettem, azt kértem szüleimtől, hogy hadd tegyem le a kismotor vizsgát, és hadd járjak középiskolába legalább motorral, mert én ezt nem fogom egy életen át bírni.

Nehezen persze, nagyon nehezen, de beadták a derekukat. Jogosan voltak aggályaik, hiszen egy fiatal robogós nagyon sok veszélynek van kitéve az utakon, és hát a jármű jellegéből adódóan eléggé kiszolgáltatott is.

De belátták, hogy ha tovább kell vonatoznom, minden bizonnyal egy nap beleőrülök abba a környezetbe.

Így hát fateromék beadták a derekukat. Letehettem a vizsgát, kaptam egy motort, és a fater alaposan utána járt minden felszerelésnek, hogy mik a legbiztonságosabb megoldások.

bukósisak tesztEmlékszem, a bukósisak vásárlásakor is a legdrágábbat akarta megvenni, csak aztán kiderült, hogy korántsem ez a mérce. A bukósisak teszt meglétét kell nézni elsősorban, ami egy uniós szabványteszt meglétét jelzi a fejvédőn. Ennek az eljárásnak a során a legtöbb és legismertebb márkákat vizsgálják ütésvizsgálatokkal. Akik átmennek, azok kapnak egy jelzést, hogy ezt a tesztet tényleg elvégezték rajtuk.

A napokban bukkantam egy remek akcióval szolgáló honlapra, (megadod a neved és az emailed, és kapsz egy kupont nagy értékben) és ott szintén megemlítették ezt a bukósisak tesztet, mert mondanom sem kell, a legelső sisakomat már réges-rég le kellett cserélnem az elhasználtság miatt.

A jogsim megszerzése óta sem ültem vonaton, és bevallom nektek, életem nagy terve, hogy soha többé nem ülök vonatokra. Magyar vonatokra semmiképp sem.

Jó nekem a motor, egy biztonságos, ütésálló sisakkal.